preskoči na sadržaj

Osnovna škola Josip Pupačić Omiš

Login
KALENDAR
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

HUMANITARNA AKCIJA

VIRTUALNE UČIONICE

.

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
UPISI

TJEDAN JOSIPA PUPAČIĆA
.

 
 

SAMOVREDNOVANJE

GLOBE program

Meteorološka postaja OŠ Josip Pupačić - Omiš
                                                             


                                                           

Meteorološka postaja PŠ Kučiće

.

 

.

Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 12. 2011.

Ukupno: 908041
Ovaj mjesec: 8392
Danas: 5

GLOBE na CARNET Users Conference

GLOBE učitelji Tamara Banović i Ivica Štrbac održali su interaktivno predavanje na Carnet Users Conference, koja se pod nazivom „Na granici mogućega” održala u Šibeniku od 6. do 8. studenoga 2019. godine. U interaktivnom izlaganju „Kako su aplikacije olakšale rad GLOBE programa“ predstavljen je znanstveno obrazovni program GLOBE, prikazano  je kako mobitele možemo iskoristiti u programu GLOBE te je opisana aplikacija GLOBE Observera koja obuhvaća 4 GLOBE protokola. Korištenjem ove aplikacije sateliti očitavaju lokacije mjerenja, a prikupljeni podatci direktno se šalju u GLOBE bazu podataka.

Prezentacija

  

ZNANSTVENIK NASA-E PETER FALCON POSJETIO NAŠU ŠKOLU

U ponedjeljak 4. studenog 2019. naša škola je ugostila NASA-ina znanstvenika Peter Falcona, koji radi već 26 godina u NASA-inom centru JPL (Jet Propulsion Laboratory) u Pasadeni, California.

U predavanju pod nazivom „Proučavanje Zemlje iz svemira“ znanstvenika je objasnio čime se NASA bavi, zašto je bolje proučavati Zemlju iz svemira te zašto su oblaci bitni. Pokazao nam je kako iz svemira izgledaju erupcije vulkana, potresi, tsunami i hurrican, a isto tako naučio nas je na kojem principu rade sateliti.

Učenici su cijeli dan imali priliku družiti se s znanstvenikom i pritom postaviti brojna pitanja. Gostovanje znanstvenika smo iskoristili kako bi proslavili 5 godina postojanja GLOBE programa u našoj školi.

  

  

  

 

 

 

GLOBE Europe and Eurasia Regional Conference and Training - Trieste, Italy

Na ovogodišnjoj GLOBE Regionalnoj konferenciji koja se održala u Trstu od 21. do 25. listopada 2019. našu školu su predstavljali  GLOBE učitelji  Tamara Banović i Ivica Štrbac. Konferenciju su otvorili Stefano Fantoni, predsjednik internacionalnog fonda za Trst (FIT i ESOF) i Tony Murphy, GLOBE direktor za implementaciju. Održana su brojna predavanja i radionice vezane uz atmosferu, hidrologiju, pedologiju, fenologiju, klimu, NASA i GLOBE program. Naši učitelji su na konferenciji predstavili istraživački projekt THE INFLUENCE OF THE WEATHER CONDITIONS ON THE HONEY AMOUNT AND ITS COMPOSITION“.

  

    

ZASADI DRVO, NE BUDI PANJ!

Učenici naše škole i Globovci, potaknuti učiteljicama Ivanom Zemunik i Tamarom Banović, obilježili su Dane kolektivne sadnje drveća te u školskom vrtu posadili dvije sadnice žižule. Na taj način doprinijeli smo razvoju svijesti o  negativnim posljedicama ljudskog djelovanja na okoliš  i dali  doprinos borbi protiv klimatskih promjena! 

 

 

 

Oblaci, oblaci, oblaci....

Uključili smo se u NASA-in  izazov! Naše vrijedne Globovke prate oblake svakodnevno - minimalno deset puta! 

MEĐUŽUPANIJSKO STRUČNO VIJEĆE

Međužupanijsko stručno vijeće Programa GLOBE za Zadarsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko–neretvansku županiju održano je 30. kolovoza 2019. u Omišu s početkom u 10 sati. Skupu je prisustvovalo 9 nastavnika, GLOBE voditelja iz osnovnih i srednjih škola.

Teme stručnog skupa bile su:

1. Terenska nastava GLOBE programa u Vodovod d.o.o. Omiš i razgled Poljica

2. Motivacijsko planiranje i poučavanje na terenskoj nastavi GLOBE-a i nastave geografije

3. Stari bunari grada Splita

4. Motivacijsko planiranje i poučavanje na terenskoj nastavi GLOBE-a i nastave prirode i biologije

  

 

8. FESTIVAL PLANINARSTVA U OMIŠU

Planinarsko društvo „Imber“ Omiš organiziralo je 8. Festival planinarstva koji se održao u Omišu od 6. do 12. svibnja 2019. Festival se otvorio izložbom fotografija "Retrospektiva 22" iz arhive PD "Imber" Omiš. U suradnji s GLOBE grupom Osnovne škole „Josip Pupačić“ te JP "Peovica" organizirala se tradicionalna ekološka akciju "Planovo je naša slika". Održana je promocija planinarsko-turističke karte Čvrsnice, Čabulje i Vrana te projekcija filma o Čvrsnici, rad autora Zehrudina Isakovića. Organizirani su izleti na Forticu te u sklopu programa Male planinarske škole, dvodnevni izlet na Mosoru.

 

 

 

22. DRŽAVNA SMOTRA I NATJECANJE HRVATSKIH GLOBE ŠKOLA

Učenici GLOBE grupe naše škole petu godinu za redom sudjelovali su na Smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola, koja se održavala u Zagrebu u OŠ Marije Jurić Zagorke od 15. do 17. svibnja 2019.g.

Našu školu predstavljale su učenice Marijeta Glavinić, Lucija Blažević i Kiara Kovačić koje su osvojile visoko 7. mjesto u orijentacijskom natjecanju. Učenice su bile vrlo uspješne u predstavljanju istraživačkog rada pod nazivom "Utjecaj meteoroloških uvjeta na količinu i sastav meda". Projekt je prepoznat kao iznimno uspješan te je pohvaljen i nagrađen. Više o projektu pročitajte i pogledajte u opisu i prezentaciji projekta.

Projekt "Utjecaj meteoroloških uvjeta na količinu i sastav meda"

Prezentacija

AKCIJA "ZELENI KORAK"

Akcija " Zeleni korak" i ove godine uspješno je provedena u našoj školi. Učenici, Globovci, učitelji i roditelji prepoznali su i podržali ovu hvale vrijednu akciju i prikupili nekoliko tona papira.

 

 

"BUDI I TI ZNANSTVENIK"

Petu godinu zaredom učenici naše škole sudjeluju na smotri učeničkih radova "Budi i ti znanstvenik" u sklopu 17. Festivala znanosti u organizaciji Sveučilišta u Splitu.

Učenici GLOBE grupe prezentirali su istraživački rad "Green down smokve", mentor Ivica Štrbac. Budući je tema ovogodišnjeg Festivala znanosti "Boje" učenici su pod mentorstvom Tamare Banović i Ivane Zemunik izveli niz pokusa pod nazivom "O vodi u bojama".

Hvala Sveučilištu, vidimo se i dogodine!

GLOBE seminari

Državni stručni skup pod nazivom „Istraživačko učenje uz primjenu GLOBE protokola i baze podataka“ održan je  25.-26. ožujka 2019. u OŠ Marije Jurić Zagorke u Zagrebu . U šk. god. 2018./2019. održana su i tri Međužupanijska stručna vijeća GLOBE škola regije JUG.

 

SVJETSKI DAN VODA

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, učenici GLOBE grupe pod mentorstvom Ivane Zemunik i Tamare Banović postavili su izložbu učeničkih radova pod nazivom "Od otpada do morskih organizama". Radovi se mogu pogledati u prostoru Narodne knjižnice Omiš.

GLOBE učenici obilježili Svjetski dan šuma (21. ožujka) i Svjetski dan voda (22. ožujka)

GLOBOVCI NA MEĐUŽUPANIJSKOJ SMOTRI ZAUZELI 2. MJESTO

Naši Globovci – Anea Bellotti, Anamarija Rubić i Antonio Buljević predstavile su našu školu na Međužupanijskoj smotri GLOBE škola u Srednjoj školi Lovre Montija u Kninu (15. ožujka 2019.) i zauzeli 2. mjesto za minuli rad u prethodnoj godini! 

Sad se pripremamo za Državnu smotru GLOBE programa u Zagrebu 15.-17. svibnja 2019.!

GLOBE NA TJEDNU ZNANOSTI

U sklopu 3. Tjedna znanosti, koji se održao u našoj školi od 29. studenog do 6. prosinca 2018., predstavio se i GLOBE program s zanimljivim radionicama: Svjetsko more (GLOBE protokoli za vodu). Cilj je bio promovirati GLOBE program u školi, ali i u široj zajednici te predstaviti dosadašnji rad GLOBE grupe, kao i potaknuti učenike nižih razreda da se priključe provedbi programa.

Županijsko stručno vijeće - Biologija

Na Županijskom stručnom vijeću učitelja biologije Splitsko-dalmatinske županije 28. kolovoza 2018. održali smo radionicu i predavanje na temu „Primjena GLOBE programa u nastavi“

21. DRŽAVNA SMOTRA I NATJECANJE HRVATSKIH GLOBE ŠKOLA U OMIŠU

Od 7. do 9. svibnja 2018. održana je u Omišu 21. državna Smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE škola. Učenici  naše škole također su se plasirali na državnu razinu Smotre i natjecanja, ali nisu sudjelovali na orijentacijskom natjecanju jer se smatra da bi zbog poznavanja terena mogli biti u povlaštenom položaju u odnosu na ostale. Međutim, sudjelovali u pripremi i provedbi, odnosno u tehničkoj organizaciji smotre i natjecanja GLOBE škola.

Na Smotri je ukupno sudjelovalo 125 učenika, 48 mentora i 25 članova državnog povjerenstva.

Učenice naše škole Karmen Smoljanović, Kiara Kovačić i Anea Bellotti predstavile su istraživački rad "Fenološka motrenja žućenja smokve u Virju i Omišu u 2017. god.". 

Nakon svečanog otvaranja i prigodnog umjetničkog programa učenika naše škole, uslijedilo je drugog dana orijentacijsko natjecanje za učenike osnovnih i srednjih škola koje je organizirano ulicama starog dijela grada Omiša, a u popodnevnim satima prezentacije učeničkih istraživačkih radova. Prije samih prezentacija svi sudionici smotre su sudjelovali u snimanju milenijske fotografije na gradskoj plaži.

 

 

Posljednjeg dana organiziran je zajednički posjet HE Zakučac, Svetištu Leopolda Mandića te posjet Muzeju dalmatinskih klapa i tvrđavi Mirabelu. Svečanost zatvaranja smotre i proglašenje pobjednika je organizirana u Radmanovim mlinicama uz prigodan program. Ocjenjivačka su povjerenstva u svakoj sekciji izdvojila dva ili tri projekta koja su nagrađena. Ukupno je nagrađeno 13 škola (10 osnovnih i 3 srednje škole), a za posebna postignuća u provođenju GLOBE programa, u prikupljanju podataka o naoblaci, dodijeljena je pohvalnica Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi iz Zadra, OŠ Ivana Filipovića iz Osijeka i učenici Vanessi Mikan iz OŠ Dubovac, Karlovac.

PLANINARENJEM DO ZDRAVLJA...

Moto je to uz kojega Planinarsko društvo Imber Omiš, pod pokroviteljstvom Grada i Turističke zajednice grada Omiša, uz pomoć Gradskog muzeja Omiš, Narodne knjižnice Omiš, Mjesnog odbora Naklice, osnovne škole i GLOBE grupe OŠ Josip Pupačić iz Omiša, sedmu godinu zaredom organizira Festival planinarstva koji se održava u Omišu od 2. do 6. svibnja 2018.

Proljetna manifestacija započinje otvorenjem uz humanitarno-prodajnu izložbu fotografija Zlatarevo zlato autora Zvonimira Kujundžića. U ostalom programu Festivala je  predavanje Vodozemci i gmazovi Mosora, profesora Stjepana Mekinića, tradicionalna ekološka akcija Planovo je naša slika, dok su zadnja dva dana ostavljena za izlete Komorjak i Forticu.

 

FESTIVAL ZNANOSTI 2018.

Festival znanosti je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Učenici naše GLOBE grupe prezentirali su istraživački rad o ispravnosti morske vode i školjkaša u gradskoj luci. 

 

Obilježavanje Dana planete Zemlje u našoj školi

Vec treću godinu Dan planete Zemlje obilježavamo akcijom čišćenja našeg grada pod nazivom Zelena i Plava čistka 2018.

Akcija je provedena na inicijativu učenika GLOBE grupe, a akciji se priključio veliki broj učitelja i učenika naše škole, članovi školske učeničke zadruge, kao i članovi Planinarskog društva "Imber".

 

PROMOCIJA RADA GLOBE GRUPE U 1. PROGRAMU HRVATSKOG RADIJA

http://radio.hrt.hr/data/aod/1_Program/20180416_-_ZASTO_TAKO_(23747652).mp3

SVJETSKI METEOROLOŠKI DAN

Svjetski meteorološki dan obilježava se 23. ožujka u znak sjećanja na 1950. godine, kada je službeno osnovana Svjetska meteorološka organizacija (WMO) – međuvladina organizacija i specijalizirana agencija Organizacije ujedinjenih naroda koja okuplja 185 članica.

Zajednica tehničke kulture Grada Splita, udruga Zvjezdano selo Mosor, udruga Crometeo te GLOBE škole na području Županije obilježile su Svjetski meteorološki dan puštanjem u rad novopostavljenu modernu automatsku meteorološku na Mosoru, predavanjem i izložbom fotografija.

UČENICI GLOBE GRUPE OSVOJILI 1. NAGRADU

Učenici GLOBE grupe naše škole osvojili su 1. nagradu u kategoriji istraživački rad na natječaju Hrvatskih voda. Svečanost dodjele priznanja i nagrada upriličena je u Parku prirode Kopački rit. Rad je napravljen u suradnji s Institutom za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, a tema rada je "Procjena sanitarne ispravnosti morske vode i školjkaša u omiškoj gradskoj luci".

5. MJESTO NA MEĐUŽUPANIJSKOJ GLOBE SMOTRI 2018.

9. ožujka 2018. godine održana je Međužupanijska GLOBE smotra u Srednjoj školi Vela Luka, Korčula.

Osvojili smo peto mjesto te kao domaćini ovogodišnje Državne smotre očekujemo pozvane GLOBE škole od 7. do 9. svibnja u Omišu. Našu školu predstavili su učenici Marijeta Glavinić, Mija Bartulin i Matea Bakota i učitelji Tamara Banović i Ivica Štrbac. Na državnoj smotri predstavit ćemo projekt " Fenološka motrenja žućenja smokve u Virju i Omišu u 2017. god.".
Nakon službenog dijela prezentacija rada škola u GLOBE programu u protekloj godini, održano je orijentacijsko natjecanje mješovitih učeničkih ekipa u poznavanju sadržaja GLOBE programa: atmosfere, hidrologije, pedologije, biometrije.


 

PROMOCIJA RADA GLOBE GRUPE NA TV JADRAN – 26.8.2017.

https://www.youtube.com/watch?v=y9n36gcnl1I


 

7. MJESTO NA DRŽAVNOJ GLOBE SMOTRI

Na 20. Državnoj smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola održanoj u Zadru od 15.5. do 17.5.2017., osvojili smo 7. mjesto u natjecateljskom dijelu koji se sastojao od orijentacijskog trčanja i rješavanja problemskih i praktičnih zadataka. Našu školu predstavljao je tim u sastavu: Ana Banović, Ivona Buljević  i Stjepan Jurjević.

 

 

 

U kategoriji SMOTRE UČENIČKIH ISTRAŽIVAČKIH RADOVA, ekipe iz 38 škola svoj su rad predstavile u pet usporednih sekcija. Naša se škola predstavila s istraživačkim projektom : PROCJENA SANITARNE ISPRAVNOSTI MORSKE VODE I ŠKOLJKAŠA U OMIŠKOJ GRADSKOJ LUCI.

Ovdje možete pogledati naš projekt

Na smotri i natjecanju sudjelovalo je ukupno 128 učenika i 62 mentora, a sve je organiziralo i provelo 25 članova državnog povjerenstva. Državna je smotra i natjecanje GLOBE škola bila prigoda za dodjelu zahvalnica školama koje su proslavile 20 godina kontinuiranog rada u programu GLOBE.

Moramo pohvaliti sve naše učenike uključene u GLOBE projekt koji svakoga dana obavljaju mjerenja u svom neposrednom okolišu i podatke šalju u svjetsku GLOBE bazu.

 

6. FESTIVAL PLANINARSTVA U OMIŠU

PD „Imber“ Omiš u čast 20. godišnjice osnivanja, pod pokroviteljstvom Grada i Turističke zajednice grada Omiša, uz pomoć Centra za kulturu grada Omiša, Gradske knjižnice Omiš, Hrvatske gorske službe spašavanja, Mjesnog odbora Naklice i GLOBE grupe osnovne škole „Josip Pupačić“, a pod motom „Planinarenjem do zdravlja“, šestu godinu zaredom je organizirao Festival planinarstva koji se održavao u Omišu i okolici od 02.-07.05.2017. godine. Sve je započelo otvorenjem uz izložbu fotografija povodom 60. godina Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza u Centru za kulturu Omiš.

Na programu Festivala tradicionalno se organizirala ekološka akcija „Planovo je naša slika“ te je prikazan filma „5 godina Festivala planinarstva u Omišu“. Održano je predavanje proslavljenog alpinista Vladimira Mesarida Dade „Ekspedicija Mt. Everest – otkrivanje novog i pomicanje osobnih granica“ . Tijekom Festivala prikazana je i pokazna vježba, dok su zadnja dva dana ostavljena za izlete, Fortica-Kula te Komorjak. Naša GLOBE grupa se aktivno uključila u sve aktivnosti.

 

GLOBE NA FESTIVALU ZNANOSTI

Festival znanosti je manifestacija kojom se popularizira znanost kroz predavanja, radionice i izložbe. Ovogodišnji 15. Festival znanosti  organizirao se  od  24. – 29. travnja 2017., a njegova tema je bila VRIJEME (kronološko i meteorološko).

 

 

Učenici naše GLOBE grupe su u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu 28. travnja 2017., predstavili javnosti cjelokupni rad GLOBE programa te rezultate svog istraživačkog rada pod naslovom „Dvi dalmatinske zime na dvi postaje“. Svi zainteresirani imati su priliku nešto više saznati o GLOBE programu, instrumentima koji se koriste u GLOBE mjerenjima te rezultate istraživačkog rada za dvije uzastopne zime na mjernim postajama u Omišu i Kučićima. 

                             Zelena i Plava Čistka – 26. travnja 2017.

GLOBE grupa naše škole se i ove godine pridružila najvećem globalnom ekološkom i volonterskom pokretu Let’s do it!, koji se organizira povodom Dana planeta Zemlje, s ciljem uređenja divljih odlagališta i poticanja ekološke svijesti kod lokalne zajednice.

 

Zajedničkim snagama su učenici naše škole te članovi Planinarskog društva „Imber“, udruge „Izviđači Omiš“ te komunalnog  poduzeća „Peovica“, očistili područje Planova i obalnog područja od Velike plaže do Brzeta.

Gomilanje smeća je veliki problem današnjice koji direktno utječe na kvalitetu življenja ljudi, ali i situaciju u okolišu. Promjena navika, svakog pojedinca, ali i organizacija, poduzeća i institucija, jedini je način da se očuvaju prirodne ljepote i dobra te osigura ljepša i zdravija budućnost.

JORGOVAN U ŠKOLSKOM VRTU

GLOBE grupa posadila je jorgovan 26. travnja 2017. u školskom vrtu s ciljem promatranja njegovih fenoloških faza, koje će se uspoređivati s istovrsnim jorgovanima u drugim GLOBE školama diljem Hrvatske, kako bi se uočile razlike u klimi pojedinih dijelova Lijepe naše.

GLOBOVCI obilježili Svjetski dan meteorologije

U petak, 24. ožujka 2017., povodom Svjetskog dana meteorologije, učenici GLOBE grupe posjetili su Meteorološku postaju u Makarskoj.

Poučno predavanje održao je dežurni meteorolog koji se brine o Meteorološkoj postaji i prikuplja podatke o vremenu za navedenu postaju.

Učenici su razgledali i upoznali izgled meteorološke postaje. Pokazani su im mjerni instrumenti koji se nalaze u njoj te objašnjeno što, kako i kada se mjeri pomoću tih instrumenata te kako se bilježe podatci. Učenici su pažljivo slušali predavanja i sa interesom razgledavali meteorološku postaju. Imali su priliku i sami razgledati instrumente te očitati vrijednosti i upotpuniti svoja stečena znanja. Na taj način terenska nastava je uspješno provedena i osnovni ciljevi su ostvareni.

IZVANUČIONIČKA NASTAVA NA PRVI DAN PROLJEĆA

U utorak (21.3.) GLOBE učenici PŠ Kučiće otišli su na Cetinu gdje su određivali svojstva vode i na taj način obilježili Dan voda te su upoznali učenike nižih razreda s GLOBE protokolima za vodu.

 

PHENOLOGY CAMPAIGN

Od siječnja 2017. godine započela je europska fenološka kampanja. Skinuli smo aplikaciju za mobitel s europske stranice programa GLOBE i počeli smo pratiti promjene na stablu lipe.

https://www.globe.gov/…/european-phenology-campaign/overview

2. MJESTO NA MEĐUŽUPANIJSKOJ GLOBE SMOTRI 2017.

10. ožujka 2017. godine održana je Međužupanijska GLOBE smotra u Srednjoj školi "Braća Radić" u Kaštel Novom.

Osvojili smo drugo mjesto te se tako plasirali na državnu GLOBE smotru. Našu školu predstavili su učenici Ana Banović, Andrea Buškain, Boris Zemunik i učitelji Tamara Banović i Ivica Štrbac. Na državnoj smotri od 15. do 17. svibnja 2017. godine u Zadru predstavit ćemo projekt "PROCJENA SANITARNE ISPRAVNOSTI MORSKE VODE I ŠKOLJKAŠA U OMIŠKOJ GRADSKOJ  LUCI".

POSJET INSTITUTU ZA OCEANOGRAFIJU I RIBARSTVO – MIKROBIOLOŠKI LABORATORIJ

U petak, 24. veljače 2017., GLOBE učenici su u svrhu istraživačkog projekta posjetili mikrobiološki laboratorij Instituta za oceanografiju i ribarstvo. Projekt se odnosi na procjenu sanitarne kvalitete morske vode i školjkaša u omiškoj gradskoj luci. Analiza morske vode na indikatore fekalnog onečišćenja radi se metodom filtracije, dok se količina Escherichia coli i fekalnih enterokoka radi metodom najvjerojatnijeg broja. Pripremili smo podloge i ostavili ih u inkubatoru na 48 sati. Nadamo se dobrom rezultatu za more i školjkaše u našem gradu.

GLOBE KALENDAR 2017.

Dostupan je GLOBE kalendar 2017. s pobjedničkim fotografijama foto-natječaja "GLOBE at my school". Pogledajte ga i skinite u pdf formatu na europskoj GLOBE stranici  https://www.globe.gov/…/newsdetail/14028/globe-calendar-2017

Među izabranima se nalaze i tri fotografije naše GLOBE grupe.

Čestitamo!

GLOBE U TJEDNU ZNANOSTI

U sklopu Tjedna znanosti, koji se održao u našoj školi od 2.-8. prosinca 2016., predstavio se i GLOBE program s zanimljivim radionicama: što je GLOBE?, propusnost tla, svojstva vode, globalno zatopljenje i magla u boci. Cilj je bio promovirati GLOBE program u školi, ali i u široj zajednici te predstaviti dosadašnji rad GLOBE grupe, kao i potaknuti učenike nižih razreda da se priključe provedbi programa.

 

 

MEĐUŽUPANIJSKO STRUČNO VIJEĆE

Međužupanijsko stručno vijeće Programa GLOBE za Zadarsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko–neretvansku županiju održano je 5. prosinca 2016. u našoj školi s početkom u 15,00 sati. Skupu je prisustvovalo 15 nastavnika, GLOBE voditelja iz osnovnih i srednjih škola.

Teme stručnog skupa bile su:
1. Kriteriji za vrednovanje rada škola na međužupanijskim smotrama GLOBE škola Hrvatske - rasprava o prijedlogu promjena
2. Tjedan znanosti u OŠ Josip Pupačić : Radionica - Određivanje nitrata, nitrita i otopljenog kisika u vodi

 

STRUČNI SKUP GLOBE VODITELJA

Stručni skup GLOBE voditelja održan je 6. i 7. studenoga u Šumarskoj i drvodjeljskoj školi Karlovac. U  sklopu stručnog skupa posjećen je Slatkovodni akvarij u Karlovcu.

GLOBOVCI U ŠKOLSKOJ GODINI 2016./2017.

Učenici programa GLOBE redovito i kontinuirano mjeru i opažaju u neposrednom okolišu škole. Mjerenja i opažanja obavljaju se na području meteorologije, kvalitete vode, tla i pokrova, a rezultati istraživanja se međusobno upotpunjuju i povezuju, čime se ostvaruje program cjelovitog praćenja stanja okoliša. Prikupljeni se rezultati unose u zajedničku bazu podataka na GLOBE serveru.

FOTOGALERIJA

 

TERENSKA NASTAVA GLOBE GRUPE - LIKA

4. i 5. lipnja 2016.g održana je terenska nastava GLOBE grupe u Lici.

Plan terenske nastave:

1. dan: Pećinski park Grabovača – Centar za potočnu pastrvu - Vrila Gacke - Sirana Otočac

2. dan: Nacionalni park „Sjeverni Velebit“ – Zavižan - Kuterevo

 

 

 

Čuvajmo okoliš – oblikujmo budućnost

Djelatnici komunalnog poduzeća Peovica upoznavali su GLOBE učenike naše škole o važnosti odvajanja i razvrstavanja otpada te su nam prezentirali mobilno reciklažno dvorište, koje služi za odvojeno prikupljanje i privremeno skladištenje manjih količina posebnih vrsta otpada u lokalnim sredinama koje nemaju reciklažno dvorište.

 

2. MJESTO NA DRŽAVNOJ GLOBE SMOTRI

Na 19. Državnoj smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola održanoj u Zadru i Zatonu od 10.5. do 12.5.2016., osvojili smo 2. mjesto u natjecateljskom dijelu koji se sastojao od orijentacijskog trčanja i rješavanja problemskih i praktičnih zadataka. Našu školu predstavljao je tim u sastavu: Lucija Šodan, Doris Kuzmanić i Anteo Vukasović.

 

 

 

Na smotri je sudjelovalo preko 160 učenika i mentora, dodijeljeno je 10 priznanja za istraživačke projekte, a 8 ekipa je osvojilo priznanja na orijentacijskom natjecanju.

Na smotri smo predstavili naš istraživački projekt : „Dvi dalmatinske zime s dvi postaje“.

Ovdje možete pogledati naš projekt

 

Moramo pohvaliti sve naše učenike uključene u GLOBE projekt koji svakoga dana obavljaju mjerenja u svom neposrednom okolišu i podatke šalju u svjetsku GLOBE bazu.

 

 

5. FESTIVAL PLANINARSTVA U OMIŠU


U čast Dana planete Zemlje, a u organizaciji PD „Imber“, pod pokroviteljstvom Grada Omiša i TZ Grada Omiša, od 17.-23. travnja 2016. godine održao se 5. festival planinarstva. Festival je započeo s legendarnom 25. „ODOM PROLJEĆU“ na Omiškoj Dinari.

Naša GLOBE grupa je sudjelovala na mnogim svečanostima i akcijama tijekom šest dana održavanja festivala. Tako smo prisustvovali svečanom otvorenju manifestacije, izložbom fotografija „65. godina HGSS-a. Osim toga na programu festivala je bila akcija „Stablo za stablo“, kao i tradicionalna ekološka akcija čišćenja kanjona rijeke Cetine, gdje smo se rado odazvali.

P R V A C I - Međužupanijska smotra GLOBE 2016.

30. ožujka 2016 godine održana je Međužupanijska smotra GLOBE u OŠ Valentin Klarin u Preku, otok Ugljan.

Osvojili smo prvo mjesto te se tako plasirali na državnu GLOBE smotru. Našu školu predstavile su učenice Laura Ćoso, Petra Paula Kovačić, Lucija Šodan i učitelji Tamara Banović i Ivica Štrbac.  U orijentacijskom natjecanju treba pohvaliti Luciju Šodan koja je osvojila prvo mjesto. Na državnoj smotri od 10. do 12. svibnja 2016. godine u Zadru predstavit ćemo projekt "Dvi dalmatinske zime s dvi postaje" .

ERATOSTENOV EKSPERIMENT

U sklopu Inspiring Science Education (ISE) projekta, s ciljem poticanja istraživačkog učenja, učenici astronomske grupe i GLOBE programa zajedno s učiteljem matematike Tomislavom Sorićem uključili su se u provođenje Eratostenovog eksperimenta  u kojem se mjeri opseg Zemlje po meridijanu, kada sunčeve zrake padaju na ekvator pod pravim kutom, a za koji je potreban samo štap i sunčeva sjena i naravno – znanje matematike. Eksperiment se diljem svijeta provodio 21. ožujka 2016. godine.

 

GLOBOVCI PŠ KUČIĆE U SLOBODNOJ

U Slobodnoj Dalmaciji je promoviran rad i uspjesi naše GLOBE grupe u PŠ Kučiće, članak o nama je izašao u subotu, 19. ožujka 2016. godine.

Cijeli članak možete pročitati na linku:

http://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split-zupanija/clanak/id/306230/mi-znamo-kad-ce-u-omisu-pasti-kisa

Ekološka ophodnja Omiš-Fortica-Pešići 

U subotu, 19. ožujka, naši GLOBE učenici i sekcija ČUVARI PLANINSKE PRIRODE PD "IMBER" iz Omiša (ukupno 54 sudionika) odradili su EKOLOŠKU OPHODNJU od DVD u Luci, preko Fortice i Pešića do Sv. Stipana. U akciji je sakupljeno preko 50 kg raznog smeća i na taj smo način uljepšali planinsku stazu. Na našoj mjernoj postaji Fortica smo odradili i protokol mjerenja biomase trave.

GLOBOVCI IZ OŠ STROŽANAC KOD NAS U GOSTIMA…

Nakon našeg posjeta OŠ Strožanac uslijedio je, u ponedjeljak 14. ožujka 2016., i  uzvratni posjet naših GLOBE prijatelja našoj školi. Zajedničkim snagama smo odradili hidrološka mjerenja na svim našim mjernim postajama (Cetina, ušće i mul) prema GLOBE protokolima.

AUTOMATSKA METEOROLOŠKA POSTAJA U KUČIĆIMA

Od četvrtka, 3.3.2016., javno su dostupni meteorološki podaci s automatske meteorološke postaje u Kučićima. Osnovna škola Josip Pupačić kupila je i instalirala modernu postaju marke Davis Vantage Vue. Postaja mjeri temperaturu, vlažnosti i tlaka zraka, brzinu i smjera vjetra, količinu oborina. 

Svi internet korisnici podacima će, među ostalim, moći pristupiti putem Crometeo mreže postaja Pljusak, ali i sa školskih web stranica.

 

SVJETSKI DAN EKOLOGIJE ( 22. veljače)

Povodom Svjetskog dana ekologije 22. veljače 2016. godine, Ekonomsko–birotehnička škola u Splitu organizirala je druženje GLOBE škola Splitsko–dalmatinske županije. Uz prigodno predavanje meteorologinje Ružice Popović, domaćini su organizirali edukativni kviz znanja. 

POSJETILI SMO OŠ STROŽANAC I POMORSKI METEOROLOŠKI CENTAR SPLIT

Globovci naše škole su u utorak, 16. veljače 2016. godine, posjetili GLOBE prijatelje Osnovne škole Strožanac. Nakon upoznavanja i razgledavanja njihove GLOBE postaje, zajedničkim snagama smo odradili atmosferska mjerenja kao i mjerenja iz područja biometrije prema GLOBE protokolima.

Uslijedio je i zajednički posjet Pomorskom meteorološkom centru Split koji djeluje u sklopu Državnog hidrometeorološkog zavoda. Pomorski meteorološki centar Split izdaje upozorenja, kratke sinoptičke analize, vremensku prognozu, vidljivost, stanje mora i prikaze određenih vremenskih stanja, ali prati i sve ostale klimatske promjene. Dežurna meteorologinja i voditeljica postaje Ružica Popović učenike je upoznala sa svim mjernim instrumentima i detaljno im pojasnila načine mjerenja.

GLOBE KALENDAR 2016.

I ove su godine fotografije učenica naše GLOBE grupe postale dio svjetskog „GLOBE KALENDARA 2016“.

Čestitamo  Ani Banović i Marini Sovulj na izvrsnim fotografijama!

 

 

www.dalmacijanews.hr

Omiš bogatiji za modernu meteorološku postaju, podaci na internetu u stvarnom vremenu

 

Meteo postaju je postavila OŠ Josip Pupačić u Omišu, a uskoro će je dobiti i područna škola Kučiće u omiškom zaleđu.

Od četvrtka navečer javno su dostupni meteorološki podaci s automatske meteorološke postaje u Omišu. Osnovna škola Josip Pupačić kupila je i instalirala modernu postaju marke Davis Vantage Pro2 plus. Uz uobičajene parametre, poput temperature, vlažnosti i tlaka zraka, brzinu i smjera vjetra, količine oborina, ova postaja također mjeri količinu UV zračenja, broj sunčanih sati, evaporaciju...

Svi internet korisnici podacima će, među ostalim, moći pristupiti putem Crometeo mreže postaja Pljusak.com, ali sa školskih web stranica.

Omiška škola od 2013. godine sudjeluje u GLOBE projektu. Profesori i školski GLOBE voditelji, Tamara Banović i Ivica Štrbac, zaslužni su da su učenici ove omiške škole ostvarili respektabilan rezultat na posljednjem državnom GLOBE natjecanju.

- Postavljanje automatske meteorološke škole zasigurno će pomoći našim učenicima da detaljnije upoznaju meteorološke specifičnosti kraja u kojem živimo, a drago nam je i da će podaci biti dostupno javnosti. U ovom projektu imali smo podršku naše ravnateljice, gospođe Davorke Deur, na čemu joj posebno zahvaljujemo -  kazala je Tamara Banović, voditeljica GLOBE projekta u OŠ Josip Pupačić-Omiš.

- Omiš ima vrlo zanimljivu klimu. Zbog kanjona Cetine, ovdje se hladni zrak iz Zagore često prelijeva u topli Mediteran. I Cetina također djeluje na mikroklimu, stoga će biti zanimljivo pratiti i sustavno obrađivati podatke koje ćemo dobiti s ove postaje - govori nam profesor geografije Ivica Štrbac.

Meteorološke podatke iz Omiša možete u realnom vremenu pratiti na ovom LINKU.

15.01.2016.

RADE POPADIĆ

PREDAVANJE NAŠIH PLANINARA 

Dana 11.12.2015. Planinarsko društvo “Imber” posjetilo je GLOBOVCE naše škole.

Ispričali su nam o društvu, a potom i što ih je potaknulo da se uključe te što za njih znači priroda i planine. Također su spomenuli da netko tko ima planine i more (kao mi) jednostavno mora postati planinar. Pokazali su nam slike naših planina i pogleda na more. Objasnili su nam kako čuvati okoliš te pokazali to svojim primjerom.

                                                                                                                            Elora Bellotti 7.b

 

   

FENOLOGIJA 

Fenologija proučava biološke cikluse i njihovu povezanost s klimom, naprimjer: godišnje migracije ptica, izlijetanje insekata, mriještenje pastrva, listanje, cvjetanje i druge promjene na biljkama i životinjama. Navedene pojave događaju se otprilike uvijek u isto doba godine ovisno o klimi. Prikupljajući fenološke podatke za svoje područje možemo pratiti klimatske promjene i kako one utječu na vegetaciju.

I ove školske godine ( 2015./2016.) učenici naše škole uključeni su u praćenju Green-up i Green-down (promjena boje listova) protokola. Pupanje, ozelenjivanje, žućenje i otpadanje lišća prate se na smokvi, autohtonoj biljci našeg kraja zasađenoj u školskom vrtu.

Upravo smo završili s praćenjem promjene boje i otpadanjem lišća naših  smokava u Omišu i Kučićima.

BIOMETRIJA U KUČIĆIMA

Učenici GLOBE programa PŠ Kučiće su 19.11.2015. odradili biometriju (kvantitativnu analizu pokrova). Koristili su denziometre i klinometre, određivali visinu te opseg stabala (dominantne i kodominantne vrste). Dva sata ugodnog druženja i rada na terenu.

Bravo za naše vrijedne učenike!

 

TERENSKA NASTAVA – ANALIZA VODE

Nastavljamo vrijedno raditi analizu vode Cetine i mora na našim postajama Planovo, ušće Cetine i mul.
 

Zajedno s našim profesorima učili smo kako pravilno napraviti analizu vode te smo mjerili prozirnost vode, temperaturu vode, nitrate, nitrite. otopljeni kisik, amonijak, električnu vodljivost, te pH.

 

 

Svečano obilježena 20-godišnjica provođenja Programa GLOBE u hrvatskim školama

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje u Zagrebu je 13. studenoga 2015. godine održana svečana konferencija kojom je obilježena 20. godišnjica provođenja programa GLOBE u Hrvatskoj, kojoj su nazočili veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes, ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković, prof., te brojni predstavnici osnovnih i srednjih škola i partnerskih institucija koje sudjeluju u programu GLOBE.

Povodom obilježavanja 20. godišnjice programa GLOBE u Hrvatskoj partnerskim institucijama i istaknutim učiteljima i nastavnicima uručene su zahvalnice.

U radnom dijelu konferencije predstavljeni su primjeri dobre prakse u sklopu četiri teme, što su ujedno i osnovni ciljevi programa GLOBE:

- Doprinos razumijevanju temeljnih prirodoslovnih koncepata.
- Odgojni učinci i razvoj osjećaja odgovornosti prema prirodi i okolišu, prema kolegama i zajednici.
- GLOBE istraživački projekti za dobrobit lokalne zajednice.
- Umrežavanje ljudi i institucija sa zajedničkom misijom očuvanja okoliša.

 

The Data Entry Challenge ( 11. - 17. 10. 2015.) i SMAP

 

Naša je škola dobila posebno priznanje od GLOBE Office jer smo uspješno sudjelovali u The data Entry Challenge (11.-17. listopada 2015.).

Tijekom navednog tjedna unijeli smo najveći broj mjerenja (1303) na području atmosfere za našu GLOBE regiju Europa – Euroazija. Sve čestitke našim učenicima koji su marljivo prikupljali podatke tijekom ljetnih praznika.

 

Pohvale radu našoj GLOBE grupi stižu i s webinara kojeg je 29. listopada 2015. organizirala NASA, budući da smo se među prvim školama priključili svjetskoj GLOBE kampanji mjerenja vlažnosti tla SMAP (Soil Moisture Active Passive Mission).

 

 

GLOBE TERENSKA NASTAVA

U subotu, 31.10.2015. održana je terenska nastava s ciljem upoznavanja protokola za analizu vode i biometriju. Naši GLOBOVCI su to odlično odradili, a pridružile su im se nove mlade snage od kojih u budućnosti mnogo očekujemo…

 

EVO NAS U SLOBODNOJ smiley

Članak je objavljen u Slobodnoj Dalmaciji 29. lipnja 2015. godine.


DRŽAVNA SMOTRA I NATJECANJE GLOBE šKOLA

Na 18. državnoj smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola održanoj u Daruvaru od 11.05. do 13.05.2015. okupile su se 42 hrvatske GLOBE škole kako bi proširile znanja i razmijenile iskustva. Našu školu predstavljao je  tim u sastavu: Amanda Vuković, Ante Kuvačić  i Anteo Vukasović.

U natjecateljskom dijelu koji se sastojao od orijentacijskog trčanja i rješavanja problemskih i praktičnih zadataka učenici su osvojili izvrsno  5. mjesto

  

Moramo pohvaliti sve naše učenike uključene u GLOBE program koji svakoga dana obavljaju meteorološka mjerenja i ostale protokole u svom neposrednom okolišu i podatke šalju u svjetsku GLOBE bazu.

 


NOVI GLOBOVCI

 

Učenice 7.c razreda (Stela, Lea ,Marija i ja), uključujući učenicu Klaudiju kao fotografa, su četvrtim razredima demonstrirale i prikazale u sažetku naš GLOBE program, koji se sastoji od mnogih edukativnih i poučnih aktivnosti.

 

 

 

*Kao što znate u našem školskom dvorištu nalazi se mala meteorološka postaja pomoću koje mjerimo: pH padaline, tlak zraka, trenutnu, max. i min. temperaturu, vlažnost zraka, količinu padalina i temperaturu tla.

*Mjerili smo visinu i obujam stabla.

*Također, znatiželjne četvrtaše odveli smo do Velike plaže gdje smo im pokazali kako mjeriti naoblaku i koje uopće vrste oblaka poznajemo.

*Ne smijemo zaboraviti na našu smokvu koju smo iz dana u dan marljivo promatrali i mjerili veličinu njezinih pupova, a potom listova. Informirali smo ih i o žućenju smokve koje radimo tijekom jeseni.

Na kraju svega smo ih ukratko podučili o našim ciljevima i uspjesima u GLOBE programu.

Zahvaljujem se učiteljima Ivici Štrbcu te Tamari Banović na velikom trudu i požrtvovnosti koju daju za naš okoliš do kojeg nam je zasigurno stalo.

                                                                                                        Doris Kuzmanić

 

 

GLOBOVCI NA FESTIVALU PLANINARSTVA

Planinarsko društvo Imber Omiš i udruge s područja grada Omiša organizirali su povodom Dana planete Zemlje sadnju novih stabala. Akcija “Stablo za stablo” okupila je učenike GLOBE grupe, eko grupe OŠ Josip Pupačić, SŠ Jure Kaštelan, članove udruga Prijatelj i Agape, izviđače Omiša, Jedriličarski klub te članove društva "Naša djeca".

       

U sklopu Festivala planinarstva, vrijedna GLOBE grupa zajedno s članovima planinarskog društva čistila je kanjon Cetine. Prehodali su i očistili od raznovrsnog smeća dionicu od 4 km. Naime, naši "revni" sugrađani ostavili su velike količine smeća (30 velikih vreća). 

  

Nakon odrađenog posla počastili smo se pizzama i sokom.


11. MEĐUŽUPANIJSKO GLOBE NATJECANJE I SMOTRA

25. ožujka 2015. godine u našoj školi održana je međužupanijska smotra GLOBE programa na kojoj se predstavilo deset škola iz Dalmacije. To su: OŠ Zadarski otoci Zadar, OŠ kraljica Jelena Solin, OŠ Valentin Klarin Preko, OŠ Šime Budinića Zadar, OŠ Josip Pupačić Omiš, Srednja škola Vela Luka, Ekonomsko-birotehnička škola Split, Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar, Srednja škola Braće Radić Kaštel Štafilić i Srednja škola Obrovac. Svečani program održan je u hotelu Plaža Omiš gdje su učenici naše škole izveli bogat kulturno-glazbeni program i oduševili okupljeno mnoštvo. Smotru i natjecanje službeno je otvorio omiški gradonačelnik Ivan Kovačić. Smotra i natjecanje odvijali su se potom u prostoru škole i školske sportske dvorane. Rad škola u GLOBE programu prezentirale su tročlane učeničke ekipe koje je vrednovalo prosudbeno povjerenstvo prema usuglašenim kriterijima za sve GLOBE centre. Nakon službenog dijela prezentacija rada škola u GLOBE programima  održano je natjecanje mješovitih učeničkih ekipa u poznavanju sadržaja GLOBE programa. Natjecanje je bilo orijentacijskog tipa a najbolje ekipe  nagrađene su prigodnim poklonima.

Rezultati međužupanijske GLOBE smotre:

1. OŠ Šime Budinić Zadar

2.  OŠ Zadarski otoci Zadar

3. Srednja Ekononsko-birotehnička škola Zadar

Najmlađa ekipa natjecanja iz OŠ kraljica Jelena iz Solina osvojila je izvrsno četvrto mjesto dok je peto mjesto osvojila naša škola. Međužupanijska smotra svojevrsni je "filter" za sudjelovanje na državnom natjecanju i smotri GLOBE škola. Naime, od svih škola u Hrvatskoj koje su aktivno provodile program GLOBE i sudjelovale u međužupanijskim smotrama u ovoj godini njih četrdesetak najuspješnijih bit će pozvano na državnu smotru. Državna smotra i natjecanje održat će se od 13. do 15. svibnja 2015. u Zagrebu, u organizaciji Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencije za odgoj i obrazovanje.

U foto galeriji možete pogledati slike s GLOBEsmotre.

                                                                                                                      

 


KARAKTERIZACIJA TLA U KUČIĆIMA

Učenici PŠ Kučiće su na tipu postojećeg profila odredili horizonte te njihovu strukturu i glavne boje, kao i konzistentnost tla, procjenu teksture te određivanje sadržaja stijena, korijenja i slobodnih karbonata. 

Infiltraciju tla su radili na primjeru pjeskovitog i glinovitog tla.

PREDAVANJE O METEOROLOGIJI I IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

U petak, 13. ožujka 2015. organizirali smo u našoj školi edukativno predavanje o osnovama meteorologije i izložbu fotografija članova udruge Crometeo. Predavač je bio Rade Popadić iz Crometeo tima. Predavanje je najavljeno u medijskom prostoru portala www.dalmacijanews.hr i www.fosal.hr  te u programu Radio Dalmacije. Sve GLOBE škole s područja Splitsko-dalmatinske županije bile su pozvane na ovaj događaj.

 

GLOBE SEMINAR

U OŠ “Marija Jurić Zagorke” u Zagrebu, 6. i 7. ožujka održan je stručni skup za GLOBE voditelje, na kojem je sudjelovalo 55 Globovaca. Domaćini su omogućili ugodan boravak i odlične radne uvjete! Program skupa obuhvatio je predstavljanje GLOBE kampanja, protokola za mjerenje aerosola i vlažnosti tla te vježbanje korištenja GLOBE web stranica. Tijekom skupa sudionike je putem skype-a pozdravio glavni direktor Programa GLOBE dr. Tony Murphy te je čestitao hrvatskim sudionicima na vrijednom i uspješnom radu.

BIOMASA TRAVE NA FORTICI

U subotu 28. veljače 2015. smo na Fortici odradili biomasu trave. Što je sve potrebno za izračun biomase, kako izgleda protokol te kako smo se proveli na Fortici pogledajte u prezentaciji s terena.

GLOBE KALENDAR 2015

Fotografije učenica naše GLOBE grupe dio su svjetskog "GLOBE KALENDARA 2015". 

Čestitamo Ani Peruzi i Andrei Buškain na izvrsnim fotografijama.

                   

Link za GLOBEkalendar:

http://www.globe.gov/documents/14028/9670911/GLOBE_kalendarFINAL-FINAL_NAHLED.pdf

 


GLOBE - PROJEKTI

Učenici GLOBE grupe sudjeluju u projektima:    

NASA Soil Moisture Active Passive (SMAP) Satellite Mission

- The Global Precipitation Measurement (GPM) Satellite Mission

- Karta stabilnih izotopa u oborinama na području Republike Hrvatske 

Učenici GLOBE grupe od 29.siječnja 2015. godine sudjeluju u NASA Soil Moisture Active Passive (SMAP) Satellite Mission. Letjelica SMAP će iz orbite vršiti  mjerenje vlage površine tla, te izračunavati  dnevne karte vlage u tlu uz globalnu pokrivenost svaka tri dana. Planirano vrijeme trajanja projekta je tri godine.  Učenici globovci vršit će mjerenja vlage tla uz školske postaje te unositi podatke na server. Podatci će se koristiti u znanstvene svrhe i moći će se koristiti  i  uspoređivati sa satelitom ili bilo kojom školom na svijetu uključenom u projekt.

The Global Precipitation Measurement (GPM) Satellite Mission zajedno organiziraju  NASA i program GLOBE. Cilj projekta je provjera i potvrda satelitskih mjerenja intenziteta oborina putem zemaljskih mjerenja korištenjem radara, kišomjera nacionalnih meteoroloških službi i mreže GLOBE škola. Projekt obuhvaća razdoblje intenzivnih mjerenja količine oborine od 1. veljače do 15. travnja 2015. godine

Karta stabilnih izotopa u oborinama provodi se u suradnji programa GLOBE  i Medicinskog fakultetom Sveučilišta u Rijeci. Cilj je izraditi  karte stabilnih izotopa oborina u Republici Hrvatskoj. Ovim projektom poučava se mlade ljude kako istraživati i sačuvati okoliš. Hrvatski učenici su prvi u svijetu koji svojim radom doprinose u izradi karte stabilnih izotopa u oborinama. 


 

PŠ KUČIĆE U PROGRAMU GLOBE

Od prosinca 2014. godine PŠ Kučiće je uključena u program GLOBE, te je u dvorištu škole postavljena meteorološka postaja. Naša GLOBE skupina ( 15 učenika) svakodnevno mjeri meteorološke podatke ( temperaturu, količinu oborina, naoblaku) te ih uredno šalje preko interneta u glavno središte. Osim atmosfere mjeri se i temperatura tla na 5 i 10 cm, dok je plan u skoroj budućnosti obavljati opažanja i na području vode i pokrova. Rezultati istraživanja se upotpunjuju i povezuju, čime se ostvaruje program cjelovitog praćenja stanja okoliša.

 

 

 

GLOBOVCI POSJETILI INSTITUT ZA OCEANOGRAFIJU I RIBARSTVO

Globovci naše škole u četvrtak 29. siječnja 2015. godine posjetili su Institut za oceanografiju i ribarstvo Split. Nakon Instituta zajedno s učenicima SŠ  Braća Radić iz Kaštela  posjetili su OŠ  kraljice Jelene u Solinu te  dogovorili suradnju na zajedničkom projektu za državnu GLOBE smotru.

Institut za oceanografiju i ribarstvo Split osnovan je 1930. godine kao prva nacionalna znanstveno-istraživačka institucija koja se bavi istraživanjem mora. Od samog utemeljenja znanstvena djelatnost Instituta je izrazito multidisciplinarna, budući da su njom obuhvaćena gotovo sva područja istraživanja mora. Institut provodi veoma kompleksna istraživanja iz područja biološke, kemijske i fizičke oceanografije,  te ribarstvene biologije i marikulture.

Osim temeljnih znastvenih istraživanja Institut za oceanografiju i ribarstvo provodi i brojna primijenjena istraživanja za potrebe očuvanja okoliša, marikulture i gospodarstva općenito, putem kojih velik dio znanstvenih spoznaja i rezultata nalazi svoju praktičnu primjenu i u praksi. Ljubazni domaćini su nas upoznali s radom niza labaratorija u sklopu Instituta.

Ovdje možete pogledati naše fotografije.


ČLANAK ŠKOLSKE NOVINARSKE GRUPE O GLOBE PROGRAMU

Članovi novinarske grupe Lea Bilić i Ana Šinković, pod vodstvom profesorice Daniele Odak, napisale su zanimljiv članak o našem GLOBE program za školski list “Petica” .

    

Hrvatski Telekom već devet godina podržava natječaj "Zajedno smo jači" te  novčanim donacijama omogućava ostvarivanje raznih humanitarnih, edukacijskih i ekoloških projekata. Kategorije u kojima se prijavljuju projekti podijeljene su na Tehnologiju i komunikaciju, Edukaciju i digitalizaciju te Okoliš i napredak.

Naša škola kao sudionica GLOBE programa i grad Omiš su osmislili projekt koji je ove godine osvojio treće mjesto u kategoriji „Okoliš i napredak“. Škola je dobila novčanu donaciju u iznosu od 35.000 kuna. Jedan dio  novca se potrošio za kupnju digitalne meteorološke stanice, a drugi dio novca na potrebne mjerne instrumente.

Učenici naše Škole su sudjelovali i svojim likovnim radovima u kojima su osmislili grb GLOBE programa. Nacrtali su više od 15 crteža od kojih je odabran onaj najbolji.

Sam GLOBE program je osmislio američki političar Al Gore 1994. godine. GLOBE je kratica za Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša.  Hrvatska je bila među prvim zemljama koje su pristupile ostvarivanju tog programa. U program je uključeno preko 100 zemalja i 20 000 škola. Danas je u Hrvatskoj uključena 141 škola među  kojima je  i  naša škola.

Intervjuirali smo učenike koji sudjeluju u GLOBE programu koji su nam kazali da im je jako zabavno, interesantno i poučno mjeriti i uspoređivati temperaturu zraka, vode i tla, količinu oborina i prozirnost vode. Mjerenja i opažanja koja se obavljaju na području atmosfere, vode, tla i pokrova međusobno se upotpunjuju i povezuju, čime se ostvaruje program cjelovitog praćenja stanja okoliša. Prikupljeni se rezultati unose u zajedničku bazu podataka koja se nalazi na internetskoj stranici GLOBE programa.

T - Com ima moto “Zajedno smo jači“ i učenici svojim sudjelovanjem u GLOBE programu to i  dokazuju.  ZAJEDNO SMO JAČI!


BIOMETRIJA - PLANOVO

Količina Sunčeve svjetlosti koja dopire do tla na promatranom prostoru utječe na rast prizemnog sloja biljaka. Dodatno, stupanj lisnog pokrova izravno utječe na to kako satelit „vidi“ vegetaciju na tom prostoru.

Naš zadatak je bio odrediti koliko je naš promatrani prostor zasjenjen i koliko je tlo pokriveno vegetacijom te smo odredili visinu i prsni promjer 5 dominantnih i 5 ko-dominantnih vrsta stabala.

 

 

Pogledajte prezentaciju sa terena…

PROMOCIJA GLOBE PROGRAMA NA TV-u

Rad naše GLOBE grupe smo promovirali u emisiji Omiška kronika na TV Jadranu i na NOVA TV u emisiji IN Magazin.  Objasnili smo glavne ciljeve našeg projekta za cjelovito učenje i opažanje za dobrobit okoliša, u kojim GLOBE protokolima sudjelujemo, na koje sve načine prikupljamo podatke te kako ih putem interneta unosimo u jedinstvenu svjetsku bazu podataka i na taj način postajemo produžena ruka znanstvenicima.

Mjereći i opažajući značajke okoliša u istraživačkom području škole, učenici upoznaju i na neposredan način doživljavaju svoje okruženje, upoznaju znanstvene metode mjerenja, prikazivanja i tumačenja podataka, povezuju školska znanja s praktičnim i terenskim radom te razvijaju osjetljivost i pozitivan odnos prema okolišu.

Pogledajte prilog emisije IN Magazina

 

 

 

IZABRAN JE GLOBE LOGO NAŠE ŠKOLE

Kroz prosinac 2014. godine bio je otvoren školski natječaj tijekom kojeg su učenici mogli predati svoja idejna rješenja za GLOBE LOGO naše škole. Među dvadesetak pristiglih radova profesor likovne kulture Aleksandra Radunić  je kao najbolji idejni prijedlog odabrala rad učenice 8.e razreda Silvane Perica. ČESTITAMO!!!

                        


GLOBOVCI MJERE I NA ZIMSKIM PRAZNICIMA

Učenici GLOBE grupe: Anteo Vukasović, Petra Paula Kovačić, Laura Ćoso, Ana Banović, Mare Barišić, Mirka Družić i Victoria Baučić  unatoč niskim temperaturama i burnom vremenu svakodnevno marljivo obavljaju atmosferska mjerenja. 

Najhladniji dan je bio 31.12.2014. kada je minimalna temperatura iznosila mrzlih -4 ⁰C.

           

 Evo još nekih podataka…

DATUM

MIN.TEMP.(⁰C)

MAX. TEMP.(⁰C)

VLAGA ZRAKA (%)

TLAK ZRAKA (hPa)

NAOBLAKA (%)

29.12.2014.

2

16

23

1013

18

30.12.2014.

0

5

39

1020

5

31.12.2014.

-4

4

23

1021

45

1.1.2015.

0

7

21

1022

20


PRVA MJERENJA TEMPERATURE TLA

Od studenog 2014. godine počeli smo s mjerenjem temperature tla na našim mjernim postajama u dvorištu škole u Omišu i PŠ Kučiće. 

Temperatura tla se mjeri  tri puta tjedno na dubinama od 5 i 10 cm.

TLO je tanki sloj ili zona – PEDOSFERE - na površini Zemlje. Nastalo je iz matične stijene, engl. parent rock, kao rezultat fizičko - kemijskih procesa erozije pod utjecajem atmosferskih, topografskih i bioloških agensa u dugom vremenskom periodu. Sadrži nutriente i vodu čime je pogodna sredina za život flore i faune, a kao zona filtracije utječe i na kemizam površinske i podzemne vode.

Ciljevi ispitivanja tla u GLOBE programu su:

· prikupljanje podataka o fizičko - kemijskim promjenama u tlu uzrokovanim promjenama u ekosistemu,

· analiza utjecaja promjena u tlu na život na Zemlji,

· analiza vlage u tlu i kalibracija satelitskih senzora u odnosu na “in situ” podatke, bolje razumijevanje odnosa u biosferi,

· analiza utjecaja čovjeka na hidrološki ciklus, i

· edukacija.

Ostvarenjem ovih ciljeva učenici će:

· naučiti pojmove i odnose između geologije, biologije, meteorologije i ekologije,

· uočiti međusobni utjecaj klime, vegetacije, stijena i ljudskog faktora na formiranje tla, i

· lakše razumjeti hidrološki ciklus, ciklus ugljika i energije na Zemlji

GREEN DOWN SMOKVE

Učenici su tijekom mjeseca studenog pratili promjenu boje odabranih listova smokve u vrtu škole.

Birali su niže, isturene grane na rubu krošnje te su uz pomoć trajnog markera označili četiri lista. Oznake su stavljali na peteljku i načinili su fotografije, gledajući prema sve 4 strane svijeta.

 

Prilikom svakog posjeta, uz pomoć  GLOBE karte boja učenici su određivali  koja boja prevladava na listu. Opredijele su se za boju koja zauzima najveći postotak površine lista. Kad je list otpao, mjerenje je prestalo.

Pogledajte kako su učenici pratili promjenu boje listova smokve

ZAJEDNO SMO POBIJEDILI!!!

U sklopu natječaja Hrvatskog Telekoma “Zajedno smo jači” projekt Grada Omiša u suradnji s školom je odabran našim glasovima kao treći projekt u kategoriji “Okoliš i napredak”. Za provedbu naših daljnjih GLOBE aktivnosti ovim smo natječajem i osvojenim trećim mjestom osigurali sredstva u iznosu od 35 000 kuna.

 

Malo o projektu…

PLAN AKTIVNOSTI

Aktivnosti u okviru GLOBE programa već su u tijeku jer učenici svakodnevno uzimaju podatke sa školske meteorološke postaje i unose ih centralnu bazu podataka. Prijavom na ovaj natječaj željeli bismo realizirati dio aktivnosti koje se odnose na poboljšanje uvjeta rada te promociju postignutih rezultata:

Aktivnost 1: dodatno opremanje školske meteorološke postaje instrumentima za ručno prikupljanje podataka sa svrhom edukacije učenika i razvijanje timskog rada - do kraja 2014.

Aktivnost 2: kupnja inteligentne ultrazvučne IP mini meteorološke stanice koja se sastoji od napredne ultrazvučne mini meteorološke osjetilne jedinice i ugrađenog podatkovnog web poslužitelja koji prikuplja sve podatke sa meteorološke jedinice i pretvara u oblik pogodan za prijenost po Internet protokolima i prikaz preko web sučelja. Osjetilna jedinica mjeri: temperaturu zraka, atmosferski tlak, relativnu vlažnost, brzinu vjetra i smjer vjetra - do kraja 2014.

Aktivnost 3: prezentacija rada u javnosti - u 2015.

 

Pogledajte kako je izgledala naša kampanja “Zajedno smo jači”…

GLOBOVCI U EKO AKCIJI

Eko akciji Planinarskog društva Imber se u subotu 25.listopada 2014. pridružila i naša GLOBE grupa. Dvadesetak ljubitelja prirode se okupilo i očistilo područje uz rijeku Cetinu. Veliki broj otpada kojegi smo sakupili ukazuje na važnost i potrebu ovakvih akcija kako bi sačuvali rijeku Cetinu u njenoj izvornoj ljepoti.

NAŠA ŠKOLA- GLOBE ŠKOLA

Škola je uključena u projekt  GLOBE (Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša). Program predviđa redovita i kontinuirana učenička mjerenja i opažanja u neposrednom okolišu škole.  

Naša GLOBE skupina (60 učenika) će raditi tijekom cijele školske godine, 2 sata tjedno, i svakodnevno mjeriti meteorološke podatke te ih uredno slati preko interneta u glavno središte. Osim atmosfere opažanja se obavljaju i  na području vode (jednom tjedno), tla i pokrova, a rezultati istraživanja se upotpunjuju i povezuju, čime se ostvaruje program cjelovitog praćenja stanja okoliša.

 

Pogledajte kako naši Globovci mjere i opažaju na području vode… 

GLOBE VODITELJI

Na stručnom skupu za osposobljavanje GLOBE voditelja održanom u Koprivnici  (9. – 11. listopada 2014., OŠ „Đuro Ester“) u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, sudjelovali su profesori Tamara Banović i Ivica Štrbac.

Osposobljavanje za GLOBE voditelja provodi se kroz radionice (objašnjavanje /prezentacija različitih protokola mjerenja i mjernih instrumenata) i rad na terenu.

Nastavnik voditelj, čije se ime ističe uz informaciju o školi na GLOBE serveru, odgovoran je za točnost, redovitost i pouzdanost podataka koji se unose u bazu.

Savladavanje mjernih tehnika i metodologije istraživanja te unošenje podataka tek su prvi koraci uspješnog ostvarivanja programa GLOBE. Puni se njegov smisao i vrijednost nalaze u korištenju baze podataka za izradu samostalnih učeničkih ili školskih istraživačkih projekata te u mogućnostima neposredne elektroničke komunikacije unutar svjetske GLOBE mreže.

 

Seminar Globe voditelja

 

 

ZNANSTVENO OBRAZOVNI PROGRAM GLOBE

(Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša)

Program GLOBE predviđa redovita i kontinuirana učenička mjerenja i opažanja u neposrednom okolišu škole. Mjerenja i opažanja obavljaju se na području meteorologije, kvalitete vode, tla i pokrova, a rezultati istraživanja se međusobno upotpunjuju i povezuju, čime se ostvaruje program cjelovitog praćenja stanja okoliša.

Prikupljeni se rezultati unose u zajedničku bazu podataka na GLOBE serveru, koja je otvorena i putem Interneta dostupna svim posjetiteljima na adresi: www.globe.gov
Sudjelujući u programu učenici na konkretnim primjerima primjenjuju školska teoretska znanja te iskustvenim učenjem stječu nove spoznaje o cjelovitosti okoliša, razvijajući pritom pozitivne stavove, ali i samosvijest temeljenu na svom aktivnom sudjelovanju.

Priloženi dokumenti:
GLOBE program.pdf

preskoči na navigaciju