preskoči na sadržaj

Osnovna škola Josip Pupačić Omiš

Login
KALENDAR
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

HUMANITARNA AKCIJA

VIRTUALNE UČIONICE

.

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
UPISI

TJEDAN JOSIPA PUPAČIĆA
.

 
 

SAMOVREDNOVANJE

GLOBE program

Meteorološka postaja OŠ Josip Pupačić - Omiš
                                                             


                                                           

Meteorološka postaja PŠ Kučiće

.

 

.

Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 12. 2011.

Ukupno: 908041
Ovaj mjesec: 8392
Danas: 5
PŠ KUČIĆE - DOGAĐANJAŠkolska godina 2020./2021.DAN RUŽIČASTIH MAJICA
 
Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. U našoj školi je školski psiholog Željko Kozić u svim razredima održao predavanje  i radionicu o vršnjačkom nasilju.
 
 
 
Na radionicama su učenici osmišljavali poruke nenasilja i potpore žrtvama nasilja. Poruke su  pisali na ružičastim perima. Poruke na perima su poslagane u obliku krila koje je postavljeno u školski hodnik kako bi ih svi mogli pročitati.
 
 
 

 ŠKOLSKI MASKENBAL
 
„Na dan karnevala lete
raznobojni baloni,
padaju šarene kiše.
 
Šteta što takvih dana
u godini nema više!“
(Z. Balog,  Karneval)
 
U našoj područnoj školi 16. veljače 2021. održan je školski maskenbal. Kratko, ali slatko u dvorištu škole predstavile su se sve maske osnovnoškolaca. Osmaši su izabrali najbolju masku, a koliko im je zadatak bio težak vidjet ćete prema fotografijama. Čestitamo svima, bili ste originalni!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


VALENTINOVO

Valentinovo ili Dan sv. Valentina obilježava se 14. veljače kao Dan zaljubljenih. U doba kada se romantične poruke šalju u inbox društvenih mreža ili skraćuju putem simpatičnih osjećajnika, u našoj područnoj školi, poštujući epidemiološke mjere, prisjetili smo se vremena kada su se osjećaji i izljevi nježnosti događali na listu papira. Svoje smo ljubavi, simpatije pretvorili u poeziju osjećaja i podijelili što osjećamo, za kim čeznemo, `od koga se skrivamo za uglove ulične, a noću sanjamo kako pored njega ili nje prolazimo`.
Osim razrednih pjesama na hrvatskom, učenici su pokazali i svoje umijeće pisanja na engleskom i njemačkom jeziku. 
Sve je bilo u znaku ljubavi! 
Razredne pjesme pročitajte na sljedećoj poveznici: https://wke.lt/w/s/aBuNF5    
 
   
 
 


ČESTIT BOŽIĆ I SRETNA NOVA GODINA

Učenici naše škole ukrasili su svoje domove raznim ukrasima i virtualnim čestitkama zaželjeli najljepše želje za nadolazeće blagdane.

  

 

  

  

 DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA 

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE

U utorak 17. studenog prigodno smo obilježili Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Razredni odjeli su imali razne organizirane aktivnosti posvećene učenju o povijesnim događajima vezanim za državni blagdan 18. studenog. 

Učenici su gledanjem filma, čitanjem i analiziranjem književnog djela Priče iz Vukovara, izrađivanjem plakata i crteža te paljenjem i polaganjem svijeća osvijestili sjećanje na ratna stradanja. 

  

  

 

 

Neka nas  Vukovar zauvijek podsjeća na priču o ljubavi i hrabrosti, o snazi, zajedništvu i ljudskom dostojanstvu.       

"Navik on živi ki zgine pošteno."

 BLAGDAN SV.LUKE

Povodom blagdana sv. Luke kojeg slavimo 18. listopada učenici naše škole sudjelovali su u raznim aktivnostima koje su im pripremile učiteljice. U korelaciji nastave Engleskog jezika (osmi razred - The Gospel of Luke in autumn colours, kritičko analiziranje i povezivanje informacija iz izvornog teksta, proširivanje vokabulara engleskoga jezika te kreativno izražavanje riječju i slikom) i Likovne kulture (sedmi razred - Simbolička i asocijativna vrijednost boja te prostorni planovi jesenskih pejzaža i plodova) nastali su radovi koji su ukrasili hodnik naše škole. 

 

Na nastavi Hrvatskog jezika učenici su se upoznali sa strukturom i načinom pisanja osobnog pisma te svoje znanje primijenili pisanjem pisma sv. Luki.

 

U razrednoj nastavi učenici su pisali sastave u kojima su opisivali događanja na ovaj blagdan i izrađivali razglednice s motivima svoga mjesta. 

 

  

 DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE
 
Jesen je zavladala prirodom, ali i našom školom.
Iako nam epidemiološke prilike nisu naklonjene, mi i dalje možemo uživati u bogatstvu boja, okusa i mirisa jeseni. Dašak obilježavanja Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje nije izostao ni u našoj školi. Učenici su iz svojih domova i vrtova donijeli razne plodove zemlje, pisali pjesme o jeseni i crtali jabuke povodom Dana jabuka.
 
 
 


Školska godina 2019./2020.ŠKOLSKI MASKENBAL
 
"Maskenbal, maskenbal,
Svatko voli maskenbal,
Iza maske lice kriti
Netko drugi tada biti."
("Maskenbalske šale", Gustav Krklec)
 
U našoj područnoj školi 21. veljače održao se školski maskenbal. U organizaciji naših osmaša pjevalo se, plesalo, skakalo u vreći, crtalo... Izabrane su najljepša razredna i najljepša pojedinačna maska. Prvašići su izvlačili listiće na školskoj lutriji i time izmamili osmijeh mnogima.
 
 
  
 
 


"IZAZOVI DIJABETESA"

 
U područnoj školi 18. veljače dr.med.Tihana Barišić održala je predavanje na temu "Izazovi dijabetesa" u kojem su sudjelovali učitelji, učenici, roditelji i članovi Dijabetičkog društva Omiš. Tijekom predavanja razgovaralo se o dijabetesu i svim izazovima koje dijabetes nosi u svakodnevnom životu. Zahvaljujemo se predavaču  i sudionicima predavanja!
 
 
 
 
 
 

 VALENTINOVO
 
"Ljubav posve ispunjava sve. Nju ne možemo željeti, jer ona je početak i kraj po sebi. Ne može nas izdati, jer nije povezana s posjedovanjem. Ne možemo je zarobiti, jer je poput rijeke i prijeći će sve prepreke koje joj postavimo." 
(Paulo Coelho)
 
U našoj područnoj školi 14. veljače sve je bilo u znaku ljubavi. Održalo se jutro ljubavne poezije. Učenici matične i područne škole od petog do osmog razreda napisali su ljubavne pjesme za Valentinovo. Izbor dvaju prvih mjesta bio je jako težak zadatak. Najbolju pjesmu po izboru prosudbenog povjerenstva pod naslovom "Simpatija iz snova" napisala je učenica Cvita Kalajžić (mentor Marin Juraga), a najbolju pjesmu po izboru učenika naslova "Ljubavne muke" napisala je učenica Nina Buljević (mentorica Maja Ćurlin). 
Osim natjecanja, čitale su se pjesme engleskih, francuskih i njemačkih pjesnika, gledao se ljubavni film u izvedbi šestaša područne škole, pjevalo se, recitiralo i glumilo.
 
 
 
 
 
 
 
 
Višestruko nagrađivani Petar Mekinić i Lucija Žulj svojim gitarističkim umijećem uljepšali su romantično jutro.
 
 


MEĐUNARODNI DAN ZAGRLJAJA

21. siječnja u dvorištu naše škole obilježili smo Međunarodni dan zagrljaja.

 BOŽIĆNA PRIREDBA

Već tradicionalno u našoj školi organizirala se božićna priredba. Razveselili smo naše učenike, roditelje i ostale goste te im približili radost i ljepotu nadolazećih blagdana. Ove godine priredba je održana 23. prosinca 2019.

Božićnim pjesmama, plesovima, recitacijama i zanimljivim igrokazom učenici su dočarali radost Božića, unijeli svjetlost u naša srca te pokazali da su povezanost i ljubav najvažniji pokloni koje svojim bližnjima ne trebamo darivati samo u vrijeme Božića, već svaki dan.

 

 

 

  

 SVETI NIKOLA

Najmlađi članovi obitelji diljem svijeta s nestrpljenjem su dočekali jutro 6. prosinca kako bi provjerili što im je omiljeni svetac ostavio u očišćenim čizmicama i čarapicama. Pošto su naši učenici vrijedni i dobri, sv. Nikola je odlučio posjetiti ih i u školskim klupama. Na radost naših učenika Krampusa je brzo potjerao, a zatim je ispričao zbog čega je on zaštitnik putnika, pomoraca i djece. Ove godine dijelio je zdrave slatkiše: bademe, orahe, lješnjake, grožđice i ostalo sušeno voće.

Draga djeco, po njegovim primjerima samozatajno činimo dobra djela i uveseljavajmo sebe, ali i druge.

 

 

 

 

 DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA

 

Vukovar!                             

Vučedolska golubica koja je iz zemlje svjedok naroda i zemlje ove

koja je dokaz kako zlo ne može ukrasti o slobodi snove.                   

Vukovar!                             

Na Dunavu spomen pleter ga hrvatski krasi, križ bjelinom blista.

Taj spomen koji govori koliko je borba za domovinu bila hrabra i čista!                            

Vukovar!                          

Djevojčica u plavom kaputiću plače kako nikada dijete plakalo nije.                 

Pred očima joj ubijen branitelj, njen anđeo, a srpski agresor se bolu i suzama smije!

Vukovar!

Vodotoranj, stotine granata, udarac do udarca, rana do rane... Odbio se srušiti!         

Jer, gdje bi vijorio barjak kad nova zora svane!          

Vukovar!                     

Kučiće, selo od ravne Slavonije daleko! Ali nije tako, pogledajte nas.

Slavoniju ravnu volimo, u Kučićima svijeću palimo,

GRAD HEROJ u srcu čuvamo!                                                                    

                                                                                  (Marija Šarac, VUKOVAR)

 

Dostojanstveno i s poštovanjem, riječima i molitvom 18. studenoga 2019. godine obilježili smo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.

Hvala braniteljima za žrtvu ljubavi!

 

 HEP – ZA NAŠE MALE GENIJALCE

Projekt: Snimanje spota za natječaj HEP -  Za naše male genijalce.

Voditeljice projekta:   Marina Fistanić, Martina Milina i Sanja Pešić

„18. listopada bila je fešta
puno domaćih, ali i  furešta.
Pozvati ih sve uspjeli smo mi,
a u tome ćete nam od sada pomoći i vi.
Digitalno doba došlo je i kod nas,
sv. Luku molili smo za vas.“

PŠ Kučiće jedna je od 29 škola koje su pobijedile na HEP-ovom natječaju „Za naše male genijalce“. Za naše male genijalce je projekt koji Hrvatska elektroprivreda organizira od 2015. godine. Donacijom računalne opreme žele se poboljšati uvjeti održavanja nastave i učenja te potaknuti razvoj kreativnog mišljenja. U našem kreativnom videu sudjelovali su učenici VI. i VII. razreda. Osvrnuli su se oko sebe te snimili video s kojim su pokazali zašto baš našoj školi trebaju nova računala.

Pogledajte spot. https://www.youtube.com/watch?v=vQNxIFDYFbw&feature=youtu.be

Zahvaljujemo se predstavnicima HEP-a što su nam donijeli računala i što su u nama prepoznali potencijal za još bolji i napredniji rad u ovom digitalnom dobu. Zahvaljujemo se i ravnateljici što je podržala našu prijavu na natječaj te svim učiteljicama što su odlučile s nama proći još jednu avanturu.

 SV. LUKA – ZAŠTITNIK KUČIĆA

U petak, 18. listopada, povodom blagdana sv. Luke održao se integrirani dan koji je započeo molitvom za jedinstvo i mir (projekt – Milijun djece moli zajedno) te pjesmom naših učenika.

 

Kroz tri prikaza i četiri radionice obilježili smo blagdan sv. Luke, Dan kruha i Dan kravate.

 

DAN KRUHA I DAN ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

Mirisi kolača, kruha, peciva, voća i povrća širili su se našom školom. Zajedničkom molitvom s župnikom zazvali smo Božji blagoslov na donesene darove, nakon čega smo blagovali posvećenu hranu.

 

U prizemlju škole ponovili smo gradivo o proizvodnji kruha, ulja i vina. Učenici su nas uputili u to koliko je materijala, truda i vremena potrebno kako bismo mi uživali u tim gotovim proizvodima.

 

 

  

   

 

 

Za ovaj dan pripremljena je bila i radionica u kojoj su mali prstići vrijednih učenika izrađivali razne oblike od žireva (žejuda). Žir je jesenski plod hrasta (duba). On se skupljao za prehranu domaćih životinja, najviše svinja (gudana). Djeca su bila zadužena za taj posao. Kako su djeca bila maštovita, posao su pretvorila u igru. Od najljepših žireva i tankih grančica radili su likove životinja i ljudi.  

 

 

DAN KRAVATE

Kravata sadrži vlastitu prapovijest, podsjećajući na Tridesetogodišnji rat, tijekom kojega su je hrvatski vojnici po prvi puta izveli na svjetsku pozornicu. Dan kravate poziva na univerzalnost, zajedništvo i povezivanje, ali i na susret i komunikaciju.

Kravatom su bile obuhvaćene dvije radionice. U jednoj radionici učenici su iskazali kreativnost u izradi vlastitih kravata te znanje izračunavajući opseg i površinu izrađenih kravata. U drugoj radionici naučili smo vezivati kravatu. Postoji 85 načina vezivanja kravate, a učenici su naučili neke od njih.

 

 

BLAGDAN SV. LUKE

Da je u Kučiće uvijek lijepo doći, a osobito u dane kada se slavi sv. Luka, dokazali smo i radionicom posvećenoj ovom zaštitniku. Prema Legendi o bijeloj golubici i gradnji crkve sv. Luke, učenici naše male škole izradili su strip. Svoje znanje o stripu, seoskim starješinama, nekadašnjem izgledu sela, učenici su upotrijebili u svom likovnom i pisanom izražaju.

 

 

  

Cjelokupan dan završio je svetom misom i prodajnom izložbom UZ Rašeljka na kojoj su učenici u narodnim nošnjama predstavili svoj rad.

 DAN NEOVISNOSTI

 

„zaplakao sam hrvatski

progovorio hrvatski

hrvatskim govorim

šapućem hrvatski

šutim hrvatski

       sanjam hrvatski“      

(Pajo Kanižaj, MOJ HRVATSKI)

Već se tradicionalno učenici i učitelji PŠ Kučiće okupljaju ispred škole i obilježavaju Dan neovisnosti, jedan od važnijih nadnevaka (8. listopada) u hrvatskoj povijesti. To je dan konačnog stupanja na snagu odluke o neovisnosti Republike Hrvatske. Priredba je započela himnom Lijepa naša u izvedbi učenika, a zatim su na redu bile recitacije domoljubnih pjesama. Za sami kraj i potpuni ugođaj zapjevala se  pjesma Moja domovina. Učenicima, učiteljima, roditeljima i svim djelatnicima naše škole čestitamo Dan neovisnosti Republike Hrvatske.

 SVJETSKI DAN HODANJA

1. listopada učenici područne škole, u pratnji svojih učitelja, poučnom i zabavnom šetnjom po selu obilježili su Svjetski dan hodanja.

 POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE

9. rujna 2019. godine ispred područne škole u Kučićima okupili su se učenici i učitelji kako bi, na svečan način, obilježili prvi nastavni dan. Učiteljica Marija Šarac je održala pozdravni govor, a zatim su učenici 4. razreda kratkom priredbom poželjeli dobrodošlicu prvašima. U nedjelju, 29.9., učenici 1. razreda su u svojoj crkvi sv. Luke primili blagoslov od don Ljube Bodrožića za uspješan početak svog školovanja.

 Školska godina 2018./2019.ZAVRŠNA PRIREDBA

Posljednji dan nastave u ovoj školskoj godini, 14. lipnja 2019. godine, učenici osmog razreda su pripremili prigodni program u kojem su se pozdravili sa svojim učiteljima i ostalim učenicima prije nego sjednu u srednjoškolske klupe. Učitelji su se dobro nasmijali uz vrapce i video u kojem su ih osmaši imitirali, a ostali učenici su i njima priredili razna iznenađenja - od prigodnih tekstova do pjesme i plesa.

 ZAVRŠNI IZLET U MAKARSKU

Učenici i učitelji PŠ Kučiće su 23. svibnja otišli na izlet u Makarsku. Posjetili smo Malakološki muzej u kojem smo se, uz zanimljivo predavanje, upoznali s mnogim vrstama školjki i puževa iz cijelog svijeta, katedralu sv. Marka na vrhu Kačićevog trga te smo se prošetali i do statue sv. Petra koji se nalazi na samom ulazu u makarsku luku. Nakon ručka smo se uputili u svetište Majke Božje Lurdske - Vepric u kojem smo se pomolili, zapalili svijeću i zatim krenuli kući.

 NAJ DJEČJE DJELO 2019.

Povodom Dana grada i blagdana zaštitnika sv. Ivana Nepomuka, učenici naše škole 2.k razreda, u pratnji učiteljica Ane i Ružice, sudjelovali su na primanju kod gradonačelnika i dodjeli nagrada za Naj dječje djelo 2019. godine.

Sudjelujući u projektu Marijini obroci, koji se provodi u našoj školi, upornošću i odricanjem prikupili su znatna novčana sredstva, koja su sami uplatili na adresu Udruge „Marijini obroci Hrvatska“.

Tom prigodom su prošetali gradom, posjetili župnu crkvu sv. Mihovila i pomolili se pred kipom zaštitnika grada i „čuvara ispovijedne tajne“ sv. Ivana Nepomuka.

Posjet smo završili u dobrom raspoloženju marendom na ušću rijeke Cetine.

 KNJIGA NIJE HRANA, ALI JE POSLASTICA
(T.Ujević)
 
Povodom Međunarodnog dana dječje knjige (2.4.) učenici od 5. do 8.razreda pokušat će tijekom proljetnih praznika "podružiti se s dobivenom knjigom." Naime, njihove učiteljice Katarina i Ljubica, zamotale su različite knjige i učenici su ih izvlačili. Dobivenu knjigu će pročitati i na svoj kreativan način predstaviti razredu. Bilo je u izvlačenju uzbuđenja i iznenađenja, ispod korica ukrasnog papira skrivale  su se knjige od Biblije, Priča o Vukovaru, Hrvatskih bajki... Nadamo se da će nas i ovaj zadatak privući otkrivanju književnog svijeta riječi i stvaranja.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU

Učenici 5.k su u plavim majicama, na satu vjeronauka, radno obilježili Svjetski dan svjesnosti o autizmu, pišući poruke podrške. Poruke su lijepili na izrezane kockice za puzzle u različitim bojama koje su uz pokoji plavi balon povješali na školski tiramol, koji će ovog travnja, mjeseca obilježavanja autizma, ukrašavati našu školu. 

 SVJETSKI DAN VODA

VODA - IZVOR ŽIVOTA, naziv je aktivnosti i plakata kojim su učenici uključeni u projekt "Plastičnim čepovima do skupih lijekova" obilježili Svjetski dan voda. Čepovima su složili tok zelene Cetine između klisura do ušća i ulijevanja u plavo more. Sve to prate veseli oblaci spremni po potrebi pustiti koju kapljicu. Petaši i osmaši zahvaljuju meštru Pavelu i učiteljicama Ani i Ružici na pomoći.

Koliko vode trošimo dnevno? Koliko vode je potrebno za dobivanje jedne šalice kave ili proizvodnju jednih traperica? Koriste li svi ljudi na Zemlji čistu vodu?

Na ta i slična pitanja pokušali smo odgovoriti na radionici za učenike 5. i 6. razreda na kojoj su osim otkrivanja nekih zanimljivih podataka o potrošnji vode u kućanstvu i proizvodnji hrane, odjeće, papira i dr. naučili i neke ekološke savjete za uštedu vode u svakodnevnom životu. Učenici su, osim toga, izvodili zanimljive pokuse: Magla u čaši, Topla i hladna struja te Izrada filtera za vodu i tako proširili svoja znanja o svojstvima vode.

  

 

preskoči na navigaciju