2023-03-01 09:31:00

DOKAZIVANJE HRANJIVIH TVARI U NAMIRNICAMA

SAŽETAK:

Razvijanje pravilnih prehrambenih navika u ranoj životnoj dobi preduvjet je za pravilan odnos prema hrani za čitav život. Cilj ovoga rada  je osvijestiti važnost pravilne prehrane kod učenika i utjecati na poboljšanje njihovih prehrambenih navika tijekom školske marende. Tema se obrađuje kroz dva susreta u Centru izvrsnosti, u prvom dijelu učenici će upoznati ulogu hrane u organizmu te će naučiti što se sa hranom događa nakon ulaska u tijelo čovjeka. Potom će analizirati podatke učeničkog istraživanja na temu „Što je danas na jelovniku?“ kao bi osvijesti nedostatke vlastitih školskih obroka. Kroz šest pokusa učenici će ispitati prisutnost hranjivih tvari u  pojedinim namirnicama i raspraviti rezultate pokusa.

ISHODI UČENJA:

  • Učenik/učenica analizira utjecaj životnih navika i rizičnih čimbenika na zdravlje ljudi ističući važnost prepoznavanja simptoma bolesti i pravovremenoga poduzimanja mjera zaštite.
  • Učenik/učenica stavlja u odnos prilagodbe živih bića i životne uvjete.
  • Učenik/učenica uspoređuje načine prehrane te procese vezanja i oslobađanja energije u različitih organizama.
  • Učenik/učenica uspoređuje energetske potrebe različitih organizama uzimajući u obzir potrebnu vrstu i količinu hrane za očuvanje zdravlja.
  • Učenik/učenica primjenjuje osnovna načela znanstvene metodologije i objašnjava dobivene rezultat

AUTORICE: Tamara Banović i Ivana Zemunik

Radni materijali


Osnovna škola Josip Pupačić Omiš